poniedziałek, 10 września 2012

Zupa krem z cukinii

Dzisiaj zagościła na naszym stole. Prosta szybka i przepyszna. A robi się ją tak: jedną sporą cebulę kroimy drobno i wrzucamy do garnka, na którego dno uprzednio wlewamy odrobinę oliwy. Do tego dorzucamy pokrojoną w cienkie plastry, które dodatkowo rozkrawamy na cztery części, obrana i wypestkowaną cukinię (ja dałam około 1,5 kilograma). Podsmażamy około 5 minut często mieszając. Dolewamy wrzątku, tyle żeby przykryć cukinię, dodajemy 2 kostki rosołowe i łyżeczkę cukru oraz doprawiamy suszonym koperkiem. Gotujemy aż cukinia się rozgotuje (około 30 minut). Miksujemy blenderem i dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zupka jest pyszna, rewelacyjnie smakuje z grzankami.
Pochwalę się jeszcze jaki fajny gadżet kupiłam sobie na targach rolniczych. Rewelacyjna sprawa. Teraz robienie soku z jabłek jest szybkie i przyjemne.
Niby nic a cieszy :)
Pozdrowionka



1 komentarz:

  1. Aż wstyd, że dopiero tutaj trafiłam!
    Wybacz!
    Zupka wygląda smakowicie, kocham cukinię, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu