Dzisiaj zagościła na naszym stole. Prosta szybka i przepyszna. A robi się ją tak: jedną sporą cebulę kroimy drobno i wrzucamy do garnka, na którego dno uprzednio wlewamy odrobinę oliwy. Do tego dorzucamy pokrojoną w cienkie plastry, które dodatkowo rozkrawamy na cztery części, obrana i wypestkowaną cukinię (ja dałam około 1,5 kilograma). Podsmażamy około 5 minut często mieszając. Dolewamy wrzątku, tyle żeby przykryć cukinię, dodajemy 2 kostki rosołowe i łyżeczkę cukru oraz doprawiamy suszonym koperkiem. Gotujemy aż cukinia się rozgotuje (około 30 minut). Miksujemy blenderem i dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zupka jest pyszna, rewelacyjnie smakuje z grzankami.
Pochwalę się jeszcze jaki fajny gadżet kupiłam sobie na targach rolniczych. Rewelacyjna sprawa. Teraz robienie soku z jabłek jest szybkie i przyjemne.
Niby nic a cieszy :)
Pozdrowionka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
►
2017
(16)
- ► października (2)
-
►
2016
(19)
- ► października (2)
-
►
2015
(41)
- ► października (4)
-
►
2014
(49)
- ► października (1)
-
►
2013
(86)
- ► października (7)
Szukaj na tym blogu
moje przepisy:
- Babka piaskowa
- Babka z dynią
- Bliny
- Ciasteczka cynamonowo-waniliowe
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Drożdżówki
- Dżem z cukinii z pomarańczową nutą
- Groszek ptysiowy
- Jabłecznik z budyniem
- Keczup z cukinii
- Kiszenie kapusty
- Nalewka jabłkowa
- Nalewka z czarnego bzu
- Niby ptysie
- Palmiery
- Pasta z wędzonej makreli
- Pierniczki norweskie
- Pierogi ze szpinakiem
- Pizza na cienkim spodzie
- Placki z cukinii
- Rogaliki na jogurcie
- Sos do makaronu w słoik
- Strucla z jabłkami
- Tarta z brzoskwiniami
- Tort jagodowo-śmietanowy
- Trufle owsiane
- Wiosenne ciasto z rabarbarem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i brokułami
- Zupa krem z cukinii
- Zupa krem z dyni
- Zupa krem z jarmużu
- Zupa krem z pomidorów i papryki
Aż wstyd, że dopiero tutaj trafiłam!
OdpowiedzUsuńWybacz!
Zupka wygląda smakowicie, kocham cukinię, więc na pewno wypróbuję :)