czwartek, 27 września 2012

Jesień i szybkie ptysie

No i nastała nam jesień. Jakoś ostatnio nie mam czasu zaglądać, bo pracy u nas multum. Dziś mieliśmy zwozić drzewo na zimę, ale pada więc mamy chwilowy zastój z pracą na zewnątrz. Taki paskudny dzień, że tylko zaszyć się gdzieś w kącie z książką. Nawet psicom nie chce się na dwór wyjść.Mam tylko nadzieję ze wiecznie padać nie będzie, bo jeszcze nie wszystkie warzywa z ogrodu zebrane no i na grzyby przydałoby się jeszcze pójść :)
Efekt ostatniego grzybobrania wyglądał tak:
A potem tak:
Będą pierożki z kapustą i grzybami :)
Ostatnio w ramach akcji goście idą wymodziłam takie ptysie:
Szybkie i smaczne. Wystarczy ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Każdemu podgiąć rogi, by go zaokrąglić i upiec w 200 stopniach na rumiano. Potem ubijamy śmietanę 30% z fixem do śmietany i cukrem. Śmietanę nakładamy na upieczone, zimne ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i wcinamy.
Pozdrowionka


2 komentarze:

  1. Az czuje zapach suszonych grzybow.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam takich ptysiów.Ciekawy pomysł do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu