czwartek, 18 października 2012

Ciasto dyniowo-kokosowo-migdałowe



Czyli moja wersja babki z dynią. Jak stwierdzili moi panowie ciasto wyszło przepyszne :)
Jest proste do zrobienia. Wystarczy zetrzeć na drobnych oczkach dynię (200 g). Wziąć trzy jajka. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć do białości dodając 150 g cukru, następnie dodać do nich miąższ z dyni. Przesiać do masy 100 g mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Wymieszać i dodać 100 ml soku pomarańczowego oraz 100 g startych migdałów i 100 g wiórków kokosowych. Na końcu dodać pianę z białek, przełożyć do formy i piec w 180 c przez ok. 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem i zajadać.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. w tym cieście nie ma żadnego tłuszczu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ciasto jest beztłuszczowe :)

      Usuń

Szukaj na tym blogu