No to lecę z przepisem.
Na około 5 porcji zupy potrzeba:
- 800 g dyni - obrać, wypestkować i pokroić w mniej więcej 2 centymetrową kostkę
- 5-6 średnich marchewek - obrać, pokroić w talarki
- 1 dużą cebulę lub 2 małe - obrać i pokroić drobno
- kostkę rosołową drobiową (lepsza jest na prawdziwym rosole)
- sól, pieprz, imbir (ten w proszku)
- odrobina oleju
Gotuję na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Rozdrabniam blenderem i doprawiam imbirem. Najlepiej smakuje z grzankami.
Na drugie zjedliśmy zapiekankę tym razem dodałam dodatkowo trochę boczku. Wyszła pysznie. A na deser trufle z płatkami owsianymi.
Składniki:
- 8 łyżek mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- płatki owsiane
Róża, która pozuje z truflami to jedna z ostatnich z mojego ogrodu, które udało mi się uratować przed przymrozkami.
Szkoda, że następne będą dopiero w przyszłym roku. Na szczęście jeszcze parę innych kwiatów przetrwało przymrozki. Okupuje je Majka :)
Pozdrawiam!
Ale pychotka:):):)
OdpowiedzUsuń