czwartek, 28 lutego 2013

Rogaliki na jogurcie i...

Proste, smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.
Potrzebujemy:
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
3 łyżki cukru
1 szklankę jogurtu
80 g drożdży
cukier waniliowy
szczyptę soli
marmoladę, najlepiej różaną

Mąkę siekamy z solą i margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, drożdże - mieszamy. Dodajemy jajko i jogurt, zagniatamy ciasto i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
Po upłynięciu czasu formujemy z ciasta (oczywiście w razie potrzeby podsypując mąką) dość gruby wałek (z 12-15 cm średnicy) i tniemy na równe kawałki, powstałe w ten sposób plastry rozwałkowujemy na około 0,5 cm. Kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę (ile kto lubi) i formujemy rogaliki. Potem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na około 20 minut.

A u nas dziś prawie wiosna! Cieplutko, słonecznie i proszę co odkryłam na trawniku:
i na spacerze
Witam nowych obserwatorów i pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Witaj. Och, jak ja czekam na choćby najmniejsze oznaki wiosny!!!

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu