Urósł nam pokaźny szpinak w ogrodzie, przyszła więc pora żeby go wykorzystać. Wpadłam na pomysł żeby zrobić z niego farsz do pierogów.
Na farsz potrzeba:
około 0,5-0,6 kg świeżych liści szpinaku
200 g twarogu
100 g fety (na drugi raz chyba użyję jej więcej ;))
6 ząbków czosnku
sól, pieprz i łyżkę masła
Szpinak przebieram, płuczę, osuszam i kroję dość drobno. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam na nią posiekane 3 ząbki czosnku i krótko smażę. Partiami dodaję pokrojony szpinak. Zmniejszy on znacznie swoją objętość więc na sporej patelni dokładany sukcesywnie spokojnie zmieści się w całości.
Duszę chwilkę (aż zrobi się ciemnozielony i zmięknie). Zdejmuję z gazu i dodaje jeszcze trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Studzę. Przekładam do miski odlewając nadmiar wody. Rozdrabniam twaróg oraz fetę i dodaję do przestudzonego szpinaku. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz jest gotowy.
Robię ciasto na pierogi. Czyli standardowo mieszam około 3 szklanki mąki z jajkiem. Dodaję pół łyżeczki soli oraz ciepłą wodę (około szklanki). Wyrabiam dodając więcej wody bądź mąki w zależności od potrzeb :). A potem standardowo wałkuję ciasto, lepię pierogi i gotuję partiami na małym ogniu.
Do pierogów polecam sos jogurtowo-koperkowy (czyli pół kubka jogurtu naturalnego+spory pęczek posiekanego koperku).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
►
2017
(16)
- ► października (2)
-
►
2016
(19)
- ► października (2)
-
►
2015
(41)
- ► października (4)
-
►
2014
(49)
- ► października (1)
Szukaj na tym blogu
moje przepisy:
- Babka piaskowa
- Babka z dynią
- Bliny
- Ciasteczka cynamonowo-waniliowe
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Drożdżówki
- Dżem z cukinii z pomarańczową nutą
- Groszek ptysiowy
- Jabłecznik z budyniem
- Keczup z cukinii
- Kiszenie kapusty
- Nalewka jabłkowa
- Nalewka z czarnego bzu
- Niby ptysie
- Palmiery
- Pasta z wędzonej makreli
- Pierniczki norweskie
- Pierogi ze szpinakiem
- Pizza na cienkim spodzie
- Placki z cukinii
- Rogaliki na jogurcie
- Sos do makaronu w słoik
- Strucla z jabłkami
- Tarta z brzoskwiniami
- Tort jagodowo-śmietanowy
- Trufle owsiane
- Wiosenne ciasto z rabarbarem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i brokułami
- Zupa krem z cukinii
- Zupa krem z dyni
- Zupa krem z jarmużu
- Zupa krem z pomidorów i papryki
mniaaaaaaaam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak:)robię podobnie ,dodaję jeszcze dużo tymianku i bazylii.
OdpowiedzUsuńA sosik na pewno wypróbuję .bo brzmi smakowicie!:)
Serdeczności.
Agnieszka.
Ooo to ja następnym razem dodam do farszu ziół, bo ciekawa smaku jestem :) Pozdrawiam
UsuńKasiu, u Ciebie przynajmniej widać ten szpinak na grządce! U mnie wciąż mały. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem! Zamiast szpinaku można dać podagrycznik ;))), a to akurat mam w sam raz ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam po burzowo z domieszką gradu ! Oby do Was nie doszło !
U mnie podagrycznik też jest, ale spożywać go nie zamierzam - to mój wróg ;) U nas też było burzowo, ale na szczęście bez gradu. Odpozdrawiam :)
Usuńmmmmmmm ale bym zjadła takich pierogów :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam ;)
Usuńmniam mniam .Powiem tyle:):):)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe ślę