Pomidory latoś obrodziły aż miło.
Ostatnio na stole zagościły w postaci zupy krem z papryką, cebulą i czosnkiem.
Pychota!
Składniki:
- około 10 średnich pomidorów
- papryka
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- natka selera, pietruszki i lubczyku
- szczypiorek
- bazylia
- papryka słodka
- sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek drobno posiekałam, paprykę pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam. W garnku rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę, lekko posoliłam, kiedy delikatnie się zeszkliła dorzuciłam paprykę, po chwili dodałam czosnek. Kiedy całość zmiękła do garnka dodałam pomidory bez skórki oraz gałązkę selera i lubczyku. Całość gotowałam na małym ogniu około 20-30 min. Rozgotowane natki wyrzuciłam i potraktowałam zupę blenderem. Doprawiłam papryką słodką, solą, świeżo mielonym pieprzem i bazylią.
Podałam z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.
Moi domownicy byli zachwyceni :)
Myślę, że świetnie smakowałaby również z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pozdrawiam :)
Super zupa krem. Uwielbiam czosnek i już wiem , że jest bardzo smaczna.Pozdrawiam ciepło !!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuń