wtorek, 3 września 2013

Tarta z brzoskwiniami

Przepis mojej Mamy. Ciasto szybkie do zrobienia i pyszne. Oczywiście zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców. Doskonale smakuje również z musem jabłkowym i dużą ilością cynamonu.
Potrzebne składniki:
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier
  • cukier puder
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • bułka tarta lub kasza manna do formy
  • owoce

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję cukier puder (łyżka) oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Żółtka ucieram z margaryną, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem (sypię na oko), dodaję proszek do pieczenia oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na koniec dodaję mąkę pszenną (tyle żeby otrzymać kruche ciasto, które da się rozwałkować). Formę do tarty smaruję margaryną i posypuję bułką tartą lub kaszą manną. Odrobinę ciasta (około1/5) zostawiam w misce a pozostałym wykładam formę. Na cieście układam obrane i pokrojone na kawałki owoce lub mus. Na owoce wykładam ubitą pianę, a na wierzch daję kruszonkę zrobioną z pozostałego ciasta. Szkoły robienia kruszonki są dwie. Pierwsza dodać trochę mąki i cukru wyrobić, schłodzić i potarkować. Druga dodać tyle mąki i cukru aby po wymieszaniu otrzymać gotową kruszonkę. Ja preferuję ten drugi sposób :). Ciacho wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.
Pozdrawiam

1 komentarz:

  1. Zakochałam się w tartach!
    Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu