No i nastała nam jesień. Jakoś ostatnio nie mam czasu zaglądać, bo pracy u nas multum. Dziś mieliśmy zwozić drzewo na zimę, ale pada więc mamy chwilowy zastój z pracą na zewnątrz. Taki paskudny dzień, że tylko zaszyć się gdzieś w kącie z książką. Nawet psicom nie chce się na dwór wyjść.Mam tylko nadzieję ze wiecznie padać nie będzie, bo jeszcze nie wszystkie warzywa z ogrodu zebrane no i na grzyby przydałoby się jeszcze pójść :)
Efekt ostatniego grzybobrania wyglądał tak:
A potem tak:
Będą pierożki z kapustą i grzybami :)
Ostatnio w ramach akcji goście idą wymodziłam takie ptysie:
Szybkie i smaczne. Wystarczy ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Każdemu podgiąć rogi, by go zaokrąglić i upiec w 200 stopniach na rumiano. Potem ubijamy śmietanę 30% z fixem do śmietany i cukrem. Śmietanę nakładamy na upieczone, zimne ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i wcinamy.
Pozdrowionka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
►
2017
(16)
- ► października (2)
-
►
2016
(19)
- ► października (2)
-
►
2015
(41)
- ► października (4)
-
►
2014
(49)
- ► października (1)
-
►
2013
(86)
- ► października (7)
Szukaj na tym blogu
moje przepisy:
- Babka piaskowa
- Babka z dynią
- Bliny
- Ciasteczka cynamonowo-waniliowe
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Drożdżówki
- Dżem z cukinii z pomarańczową nutą
- Groszek ptysiowy
- Jabłecznik z budyniem
- Keczup z cukinii
- Kiszenie kapusty
- Nalewka jabłkowa
- Nalewka z czarnego bzu
- Niby ptysie
- Palmiery
- Pasta z wędzonej makreli
- Pierniczki norweskie
- Pierogi ze szpinakiem
- Pizza na cienkim spodzie
- Placki z cukinii
- Rogaliki na jogurcie
- Sos do makaronu w słoik
- Strucla z jabłkami
- Tarta z brzoskwiniami
- Tort jagodowo-śmietanowy
- Trufle owsiane
- Wiosenne ciasto z rabarbarem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i brokułami
- Zupa krem z cukinii
- Zupa krem z dyni
- Zupa krem z jarmużu
- Zupa krem z pomidorów i papryki
Az czuje zapach suszonych grzybow.....
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takich ptysiów.Ciekawy pomysł do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń